نقد و بررسی نکات مربوط به حذف ارز ترجیحی توسط فدراسیون طیور ایران

folder_openتحلیل و گزارشات

این گزارش رویکرد ضرورت ارز حذف ترجیحی و به بیان دیگر دیدگاههای منتقدین درخصوص اجرای سیاست ارز ترجیحی در خصوص نهادههای مورد نیاز خوراک دام و طیور را بررسی ونقد مینماید.

  • استنباط کلی از بررسی موضوعات و دلایل مطرح شده از سوی منتقدان اجرای سیاست ارزترجیحی در موارد ذیل خلاصه میگردد:
    نبود توجه به اساس و ریشه پرداخت ارز ترجیحی در نظام تصمیمگیری کشور که از مهمترینآنها، میتوان به پایین بودن ارزش پول کشور در مقایسه با پول قابل مبادله در بازارهای جهانی، پایین بودن قدرت خرید مردم به دلیل نبود درآمد کافی و همچنین وابستگی شدید کشور اشاره نمود.
  • ارزیابی عملکرد اجرای سیاست ارز ترجیحی و یا ابزار ترجیحی بصورت کاملا مستقل و بدون درنظر گرفتن تاثیر سایر شرایط نظیر افزایش قیمت های جهانی غلات، افزایش نرخ حمل و نقل، تهدیدهای طبیعی نظیر خشکسالی و غیرطبیعی نظیر بحران اوکراین و روسیه که باعث  محدودیت عرضه غلات و روغن در بازارهای جهانی میگردد.
  • ارزیابی عملکرد اجرای سیاست ارز ترجیحی بدون توجه درجه تحقق اهداف تعریف شده  برای آن. مهمترین هدف تخصیص ارز ترجیحی، تلاش در جهت ارزان تمام شدن محصولاتپروتئینی نظیر گوشت مرغ، گوشت قرمز و تخممرغ بوده است در حالی که مقایسه قیمتی این کالاها که از درجه فرایندی پیچیدهتر و هزینهبرتر در مقایسه با کالاهایی نظیر برنج، چای  و حبوبات و حتی میوه و ترهبار برخوردار میباشند، حاکی از اثربخشی این سیاست در خصوص پایین نگاه داشتن و ارزان تمام شدن کالاهای هدف بوده است.
    در مقایسه جهانی نیز قیمت کالاهایی نظیر گوشت مرغ، تخممرغ و روغن حکایت از ارزان بودن کالاهای مذکور در ایران نسبت به سایر کشورها را دارد، در حالیکه بخشی از نهادههای  مورد نیاز تولید آنها از بازارهای بین  المللی تأمین میگردد.

  • کم  توجهی به ظرفیتهای کشور در حوزه تأمین نهادههای مورد نیاز خوراک دام و یا روغن با عنایت به درجه وابستگی شدید کشور(بین 50تا 90درصد) به واردات کالاهای مذکور.
  • نبود توجه کافی و مؤثر به نیاز زنجیره ارزش و صنایعی که در مسیر دریافت نهادههای مشمول ارز ترجیحی قرار دارند.
  • تمرکز بر توانمندسازی حلقه مصرفکننده، بدون توجه به توانایی تأمین سرمایه در حلقه واردکنندگان نهادههای خوراک دام و طیور و همچنین محدودیتهای سرمایه در بخش تولید محصولات دام و طیور و سایر عواملی که بر تورم موادغذایی نیز تاثیرگذار هستند.بررسی و نقد دیدگاههای مرتبط با ضرورت حذ ف ارز ترجیحی مربوط به کالاهای اساسی پژوهش شماره 1فروردین 1401گروه مطالعات وپژوهش های فدراسیون طیورایران با همکاری اتحادیه واردکنندگان نهاده های دام و طیور ایران
  •  تأکید بر تضعیف توان تولید داخل و یا کاهش شاخص رقابت در فضای کسب و کار کشور به عنوان دلایل مطرح شده در ضرورت حذف ارز ترجیحی، با توجه به آمار رسمی از دقتوجاهت برخوردار نمیباشد. بهبود و رشد تولید در حوزه غلات علیرغم کاهش بارندگیها و
    بهبود رتبه رقابت پذیری فضای کسب و کار در سالهای بعد از اجرای سیاست ارز ترجیحی شاهدی بر این ادعا میباشد.
  • تحلیل ا شتباه وعدم شناخت علت و معلول در خ صوص هر پدیدهای، نه تنها منجر به اتخاذتصمممیمات اشممتباه بعدی خواهد شممد، بلکه انتظارات غیرواقعی را در اذهان ذینفعان ایجاد خواهد نمود

برای دانلود  گزارش بر روی لینک زیر کلیک کنید:

نقد و بررسی نکات مربوط به حذف ارز ترجیحی توسط فدراسیون طیور ایران

Related Posts

keyboard_arrow_up